Koncert Papieski

13 października mieliśmy przyjemność wysłuchać żywiołowego Koncertu „Nuty góralskie z pielgrzymek bł. Jana Pawła II do Polski” w wykonaniu muzyków pochodzący z Polskich Gór – Folk Kapela “Góralska Hora”

„Człowiekowi potrzebne jest piękno krajobrazu” – tak powiedział o górach Papież Jan Paweł II podczas Mszy św. w Nowym Targu 8 czerwca 1979 r. Mówił o górach, które w ciągu dziesięcioleci Jego wędrówek, stały się „Jego górami”.

W koncercie zabrzmiała muzyka, która jest już od zawsze związana z postacią Ojca św. bł. Jana Pawła II, były to m.in. melodie z pielgrzymek Ojca św. Jana Pawła II do Polski oraz melodie wykonywane przez górali Papieżowi m.in. Góralu czy ci nie żal, Czarna Madonna, Barka oraz wiele innych.

Brzmiały: skrzypce I, skrzypce II, altówka węgierska, akordeon oraz kontrabas. Niestety nie było nam dane usłyszeć w kościele oryginalnych i unikatowych instrumentów góralskich takich jak: trombita, róg pasterski, dudy, okaryna czy piszczałki. Nieliczni mieli tę możliwość, róg zabrzmiał na placu kościelnym.

Koncert był dużą dawką pozytywnej i skocznej muzyki, dla tych którym było mało, kapela zagrała jeszcze mini koncert w naszej kawiarence.

Zespół HORA to jedna z bardziej cenionych grup muzycznych z polskich gór, która jest częstym gościem na różnego rodzaju festiwalach i koncertach w całym kraju, a także poza jego granicami.