Dni Parafii na Poczekajce

W środę  6 czerwca rozpoczynają się Dni Parafii na Poczekajce pod hasłem Wspólnota to ty i ja. Główną ideą tych dni jest umocnienie więzi naszych parafian a także podziękowanie Bogu  i Maryi za opiekę nad naszą parafią.

Program tych dni jest następujący:

• Środa – szczególnie zapraszamy seniorów z naszej parafii, za których będziemy się modlić podczas Mszy św. o godz. 18.00. Po Mszy św.  o godzinie 19.00 w amfiteatrze spotkanie autorskie ze znanym dziennikarzem Krzysztofem Ziemcem i promocja jego książek: Akcja Wisla 1947 i Różaniec do granic.
  • Czwartek dzień modlitwy za Rodziny. Zapraszamy na Msze św. o godzinie 18.00. Na koniec Mszy św. Rodziny będą mogły podejść do indywidualnego błogosławieństwa. Tego dnia zakończenie oktawy Bożego Ciała i poświecenie ziół po wieczornej procesji podczas nabożeństwa czerwcowego. Po Mszy św. – w amfiteatrze Sztuka Monodram „Obrona Sokratesa” w reżyserii i wykonaniu Witolda Kopcia.
  • Piątek – to uroczystość Najświętszego Serca Pana Jezusa i zarazem Dzień modlitw o świętość życia kapłanów. Msze św. według porządku dnia powszedniego. Tego dnia z racji uroczystości nie obowiązuje nas wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Szczególnie zapraszamy do naszego kościoła młodzież gimnazjalną, szkół średnich i studentów  – za których będziemy się modlić podczas Mszy św. o godzinie 18.00. Po Mszy św. zapraszamy na ogród klasztorny na wydarzenie ”Śpiewać każdy może… Karaoke i zabawa dla młodzieży”.
  • Sobota – to Patronalny Odpust ParafialnyNiepokalanego Serca Maryi –  imieniny naszej parafii.  Msze św. według porządku świątecznego. Rano o 6.05 Godzinki o NMP. Msze św. o godzinie 6.30, 7.30, 8.30.  O  godzinie 10.00 modlitwą ogarniemy tegorocznych jubilatów obchodzących 25 i 50 i 60-lecia rocznicę sakramentu małżeństwa. Jubilaci mogą zgłosić jeszcze dziś w zakrystii swój jubileusz. Po południu Msze św. o godzinie 16.30 i główna Suma odpustowa o godzinie 18.00 – której będzie przewodniczył Ks. dr Wojciech Rebeta –  ojciec duchowny z metropolitalnego Seminarium Duchownego.  Po Mszy św. oddamy się na nowo w opiekę Niepokalanemu Sercu Maryi. Z racji odpustu kancelaria parafialna będzie nieczynna.
  • Niedziela – ostatnie wydarzenie z IX edycji Z kulturą do Nieba – Koncert Marcina Stycznia z zespołem – „Ta droga …”. Koncert w amfiteatrze o godzinie 19.15. Wydarzenie jest realizowane przy wsparciu finansowym Miasta Lublin. Wstęp wolny.