Muzyka filmowa klasycznie – Street Quintet - 16.02.2020 r.

Zapraszamy na pierwsze wydarzenie w ramach projektu XIII edycji „Z Kulturą do Nieba” – koncert muzyki filmowej klasycznie w wykonaniu Street Quintet.

Street Quintet to zespół działający od 2019 roku. Powstał z wielkiej pasji i chęci do tworzenia przez młodych muzyków autorskiego materiału. W skład kwintetu smyczkowego wchodzą Przemysław Pacek – skrzypce, Cecylia Chinek – skrzypce, Zuzanna Nierubca – wiolonczela, Klara Chinek- altówka i Jakub Kaczmarczyk – kontrabas. Cała piątka studiuje obecnie w Warszawie na Uniwersytecie Muzycznym Fryderyka Chopina na wydziale instrumentalnym. Mimo dość krótkiego stażu zespołu Street Quintet ma już na swoim koncie współpracę z wieloma artystami i zespołami – Deus Meus i Marcinem Pospieszalskim, Basią Derlak, Włodkiem Dembowskim czy Mietkiem Szcześniakiem. Przede wszystkim jednak instrumentaliści mają na celu popularyzację coraz częściej pomijanych już w kulturze instrumentów orkiestrowych wykonując muzykę poważną, filmową i popularną w autorskich aranżacjach.

Zapraszamy na koncert w niedzielę 16 lutego na godzinę 19.15 do amfiteatru.
Wstęp wolny.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym miasta Lublin.

Organizator informuje, że wydarzenie będzie archiwizowane w formie zdjęć i nagrań, które mogą być wykorzystane w celach informacyjnych, promocyjnych i statystycznych.