KOLĘDY POLSKICH POKOLEŃ – GOOD NEWS VOICES - 28.01.2023 r.

_KOLĘDY POLSKICH POKOLEŃ

CYKL KONCERTÓW (ŚWIDNIK, LUBLIN, TOMASZÓW LUBELSKI, CHEŁM)

GOOD NEWS VOICES

LUBLIN / 28 STYCZNIA 2023 /godzina 19.00

KOŚCIÓŁ P/W NIEPOKALANEGO SERCA MARYI i ŚW. FRANCISZKA

Serdecznie zapraszamy na KONCERT KOLĘD w wykonaniu GOOD NEWS VOICES, jaki odbywa się w tamach trasy koncertowej KOLĘDY POLSKICH POKOLEŃ. Koncert odbędzie się w Kościele p/w Niepokalanego Serca Maryi i św. Franciszka (Poczekajka) w LUBLINIE w dniu 28 stycznia 2023.

Wykonawcą jest GOOD NEWS VOICES, nowy chór założony i kierowany przez Grzegorza Głucha, działający pod auspicjami Dzielnicowego Domu Kultury Bronowice.

Gościem specjalnym koncertu będzie SYLWIA PIOTROWSKA – znakomita wokalistka, od lat związana z Gospel Rain, trenerka wokalna i wychowawczyni wielu adeptów śpiewania, twórczyni lubelskiego Studia J’Sound. W koncercie obok doskonale brzmiącego chóru zaśpiewają: Martyna Banach, Marlena Cyranowska, Monika Martowska, Dominika Flis-Siwek oraz Grzegorz Głuch

Koncert odbywa się dzięki wsparciu finansowemu głównego partnera – Województwa Lubelskiego w ramach programu „WARTO BYĆ POLAKIEM”

INFORMACJA O CYKLU KONCERTÓW KOLĘDY POLSKICH POKOLEŃ”

Kolędy Polskich Pokoleń to nowatorski projekt artystyczny i edukacyjny, którego celem jest ukazanie najpiękniejszych tradycji Bożego Narodzenia. Ideą projektu jest ukazanie piękna polskich kolęd i pastorałek wraz z popularyzacją wiedzy o dziejach Polski, o losach wielu pokoleń Polaków. Sukces poprzedniego cyklu koncertów w roku 2022 skłonił nas do kontynuacji projektu, tym razem w nowych środowiskach Województwa Lubelskiego.

Koncerty odbędą się czterech dużych ośrodkach naszego Regionu, w czterech pięknych oraz symbolicznych przestrzeniach kościołów. Ich wykonawcami będą świetne zespoły wokalne od lat środowiskowo związane ściśle z największymi ośrodkami miejskimi Lubelszczyzny.

W ramach cyklu odbędą się koncerty:

• ŚWIDNIK, 22 stycznia / ŚWIDNIK GOSPEL CHOIR / Kościół p/w NMP Matki Kościoła
  • LUBLIN, 28 stycznia / GOOD NEWS VOICES / Kościół Kapucynów na Poczekajce
  • TOMASZÓW LUBELSKI, 29 stycznia / KRASNOBRODZKI GOSPEL / Kościół p/w Najświętszego Serca Pana Jezusa
  • CHEŁM, 2 lutego / CHADEK GOSPEL CHOIR / Sanktuarium Maryjne na Górze Chełmskiej

Projekt jest realizowany dzięki wsparciu finansowemu głównego partnera – Województwa Lubelskiego w ramach programu „WARTO BYĆ POLAKIEM”

Idea projektu zakłada zaangażowanie zespołów w wykonanie koncertów, jakie są blisko związane, z miejscami w jakich odbędą się koncerty, w ten sposób wzmacniając cenne inicjatywy lokalne.

Kolekcję utworów projektu wypełnią kolędy i pastorałki w niezwykłych i specjalnie przygotowanych aranżacjach, w opracowaniach takich mistrzów i producentów jak: Grzegorz Urban, Filip Siejka, Piotr Nazaruk, Grzegorz Głuch. Przepięknym harmoniom chóralnym będą towarzyszyć oryginalne pomysły instrumentalne.

W koncertach wybrzmią najpiękniejsze polskie kolędy i pastorałki, jakie powstały w różnych stuleciach i pokoleniach Polskiej historii, od jej dziejów w XVI wieku, przez czasy schyłku Rzeczpospolitej Obojga Narodów, przez czasy rozbiorów w XIX wieku, przez dramatyczne czasy XX wieku i obu Wojen Światowych aż po czasy współczesne. W zadziwiający sposób moment powstania tych utworów łączy się z sercem Narodu, jego wzlotów i upadków. Dlatego nasze koncerty będą wyjątkową narracją o Polsce.

Głównym pomysłodawcą projektu jest Grzegorz Głuch – kompozytor, dyrygent, autor tekstów, aranżer i producent muzyczny, wokalista, jeden z najbardziej rozpoznawalnych i doświadczonych twórców oraz animatorów muzyki gospel ostatnich trzydziestu lat.  Jest założycielem, dyrygentem i liderem Gospel Rain, który jest jednym z najstarszych zespołów gospel w Polsce

W czasie koncertów będziemy prowadzić zbiórkę środków na ratowanie życia Łukasza Wrony, u którego został zdiagnozowany nowotwór mózgu.

ORGANIZATOR TRASY KONCERTOWEJ:

Good News Music

PARTNERZY PROJEKTU
Stowarzyszenie Artystyczne „GR”

Kościół p/w Niepokalanego Serca Maryi i św. Franciszka w Lublinie

Kościół p/w NMP Matki Kościoła w Świdniku

Kościół p/w Najświętszego Serca Pana Jezusa w Tomaszowie Lubelskim

Sanktuarium Maryjne na Górze Chełmskiej w Chełmie

Dzielnicowy Dom Kultury Bronowice w Lublinie

Chełmski Dom Kultury w Chełmie

Krasnobrodzki Dom Kultury w Krasnobrodzie

Stowarzyszenie Przyjaciół Parafii „Poczekajka” w Lublinie

Gospoda Leśna w Świdniku.

PATRONAT MEDIALNY:

TVP3 Lublin

Polskie Radio Lublin

Radio Bon Ton Chełm

Katolickie Radio Zamość

Nowe Radio

Super Tydzień Chełmski

Kurier Zamojski

Dziennik Wschodni

Gość Niedzielny

KONTAKT I INFORMACJE

Grzegorz Głuch / Dyrektor Artystyczny / 515 270 779 / grzegorz.gluch@gmail.com