MISTERIUM. RZECZ O ŚMIERCI I ŻYCIU - 05.03.2023 r.

Zapraszamy na pierwsze wydarzenie w ramach projektu XVI edycji „Z Kulturą do Nieba” – MISTERIUM. RZECZ O ŚMIERCI I ŻYCIU w wykonaniu Teatru ITP

MISTERIUM. RZECZ O ŚMIERCI I ŻYCIU w wykonaniu Teatru ITP działającego przy Katolickim Uniwersytecie Lubelskim to medytacja przeznaczona do przeżywania w Kościele, w bliskości Jezusa Zmartwychwstałego. Autorzy spektaklu pragną zaprosić wiernych do wspólnego rozważania tajemnic paschalnych. Nie będzie to inscenizacja w tradycyjnym znaczeniu (nie zobaczy się tam Jezusa, żołnierzy, sceny biczowania, Piłata…), nie będzie wielkiej scenografii. Całość jest dostosowana do warunków sakralnych. „Misterium” oparte jest na tradycyjnych (w większości) śpiewach (jak np. „Gorzkie żale”), którym towarzyszą opisy z Wielkiego Tygodnia. Warstwa narracyjna wykorzystuje fragmenty powieści Romana Brandstaettera „Jezus z Nazarethu”.

Scenariusz, wybór tekstów i reżyseria – ks. Mariusz Lach sdb
Muzyka i aranżacje – melodie tradycyjne, Marzena Lamch Łoniewska, Piotr Solorz, Michał Iwanek
Przygotowanie wokalne zespołu – Urszula Kasprzak-Wąsowska
Projekty kostiumów i plakatu -Marta Zbańska
Wykonanie kostiumów i scenografii – Monika Barycka, zespół.

Zapraszamy na misterium w niedzielę 5 marca na godzinę 19.15 do kościoła na Poczekajce.

Wstęp wolny.

Organizator informuje, że wydarzenie będzie archiwizowane w formie zdjęć i nagrań, które mogą być wykorzystane w celach informacyjnych, promocyjnych i statystycznych.

Projekt realizowany jest przy wsparciu finansowym miasta Lublin.