XIII edycja Koncertów „Bliżej żłóbka” na Poczekajce - 14.01.2024 r.

Zapraszamy na XIII cykl Koncertów „BLIŻEJ ŻŁÓBKA”.

14 stycznia 2024 r. o godzinie 14.00 Wspólne kolędowanie przy szopce

Serdecznie zapraszamy parafian i sympatyków parafii do wspólnego śpiewania kolęd. Kolędowanie poprowadzi „Schola Najuż” złożona z członków wspólnot z Poczekajki, Braci, parafian oraz przyjaciół lubiących muzykę, akompaniować będzie br. Rafał Hawryluk.

Zachęcamy do przyniesienia własnych instrumentów a dzieci do przebrania się.

Kolędowanie odbędzie się w kościele na Poczekajce, al. Kraśnicka 76.

7 stycznia 2024 r. o godzinie 14.00 Świąteczny koncert w wykonaniu  Chóru „Copernicus” IX Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Lublinie, grupa koncertowa oraz chór klas pierwszych i Chóru „Axis Mundi”, dyrygent – Milena Wnuk

CHÓR COPERNICUS powstał w 2006 roku i od tego czasu uczestniczy w wielu festiwalach i koncertach oraz uświetnia uroczystości szkolne i środowiskowe. M.in. w 2012 roku reprezentował województwo lubelskie w Koncercie Finałowym Ogólnopolskiego Programu Rozwoju Chórów Szkolnych „Śpiewająca Polska” i dwukrotnie, podczas XI i XIV edycji otrzymał Złote Pasmo. W 2022 roku zespół reprezentował miasto Lublin w Międzynarodowym Festiwalu Bożonarodzeniowym „Kolęda na Majzlach” w Iwano-Frankiwsku i wziął udział w Międzynarodowym Festiwalu „Kostoski” w Macedonii Północnej. Spośród wielu sukcesów należy wyróżnić Nagrodę Główną oraz nagrodę publiczności na Międzynarodowym Konkursie „Cantantes Lublinensis” w kategorii VirtualFilm#VirtualChoir, I miejsce w XXII edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Herbertowskiego oraz SREBRNY DYPLOM w Międzynarodowym Konkursie Chóralnym Cantantes Lublinensis w 2022 r. W 2023 r. wyróżnienie specjalne oraz II miejsce w konkursie Śpiewająca Polska, SREBRNY DYPLOM w International Youth Music Festival II. 2023 w Bratysławie, udział w V edycji Festiwalu Chóralnym „Młodzi mają głos” w Działdowie oraz niewykonanie premiery Oratorium „Dla ocalałych dom” Piotra Selima i Hanny Lewandowskiej. Od września 2019 roku chór prowadzi Milena Wnuk

„AXIS MUNDI” to chór mieszany, który powstał w listopadzie 2021 roku przy Stowarzyszeniu Absolwentów IX Liceum  Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Lublinie. Tworzą go absolwenci licealnego chóru „Copernicus” oraz inni pasjonaci śpiewu chóralnego, którzy połączyli siły, chcąc podtrzymać tradycję wspólnego muzykowania. Zespół wykonuje muzykę różnorodną stylistycznie a jego repertuar sukcesywnie poszerza się o kolejne utwory z różnych epok i stylów muzycznych. Założycielem i dyrygentem chóru jest Milena Wnuk.

Milena Wnuk – dyrygent
Jest absolwentką Wydziału Artystycznego Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie oraz Podyplomowych Studiów Chórmistrzostwa i Emisji Głosu w Akademii Muzycznej im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy. Wielokrotna stypendystka Rektora Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, odznaczona Złotą Odznaką Polskiego Związku Chórów i Orkiestr.

Koncert odbędzie się w kościele na Poczekajce, al. Kraśnicka 76.